Altijd op maat gemaakt

 Uit eigen timmerfabriek

 Inclusief levering + montage

10 jaar kwaliteitsgarantie

1200m² showroom-inspiratie

Checklist voor het plaatsen van een tuinhuis

Wilt u een tuinhuis in uw tuin plaatsen? Dan is het handig om rekening te houden met onderstaande checklist. Deze checklist helpt u op weg met het maken van de juiste keuze voor uw tuinhuis en de plaatsing ervan.   De functie Welke functie moet uw tuinhuis gaan vervullen? Is het bijvoorbeeld enkel en alleen […]

Altijd op maat gemaakt

 Uit eigen timmerfabriek

 Inclusief levering + montage

10 jaar kwaliteitsgarantie

1200m² showroom-inspiratie

Wilt u een tuinhuis in uw tuin plaatsen? Dan is het handig om rekening te houden met onderstaande checklist. Deze checklist helpt u op weg met het maken van de juiste keuze voor uw tuinhuis en de plaatsing ervan.

 

De functie

Welke functie moet uw tuinhuis gaan vervullen? Is het bijvoorbeeld enkel en alleen bedoeld om spullen in op te slaan? Of wilt u er meer een soort van werkkamer/hobbykamer van maken? Dit is enerzijds bepalend voor de grootte en de inrichting en anderzijds ook voor het aantal benodigde ramen. Voor een opslagruimte heeft u niet zoveel ramen nodig als voor een werkkamer. En hierbij hoort ook de vraag of u wel of geen elektriciteit of water nodig heeft. Hiervoor moeten de nodigde leidingen gelegd worden.

 

Wel of geen vergunning nodig?

Voordat u begint met het plaatsen van uw tuinhuis is het belangrijk om te weten of u hiervoor wel of geen vergunning nodig heeft. Om te bepalen of u wel of geen vergunning nodig heeft, verwijzen we u graag door naar een eerder door ons geschreven blogartikel.

 

De plaats

Waar moet het tuinhuis geplaatst worden? Wilt u het tuinhuis dicht of juist ver verwijderd van uw woning plaatsen? Wat is de grootte van uw tuin? En denkt u erover na om uw tuinhuis in een later stadium uit te breiden met een overkapping waar u ook ’s winters en met regen lekker beschut kunt zitten? Dan zijn dit allemaal zaken om rekening mee te houden.

 

De basis

Wanneer u voor ogen heeft waar het tuinhuisje geplaatst gaat worden, is het van belang om de basis op orde te krijgen. Op wat voor ondergrond wordt het tuinhuisje geplaatst? Kies je voor hout of juist voor beton. En heb je aan de fundering gedacht? Houd hierbij rekening met het gewicht van uw tuinhuis en de samenstelling van de grond. Bij de basis is het ook erg belangrijk dat de vloer volledig waterpas is, want naar een scheefstaand tuinhuisje is niemand op zoek toch.

 

Houtsoort

Van wat voor houtsoort wilt u dat uw tuinhuis gemaakt is? Elke houtsoort heeft namelijk weer specifieke kenmerken en onderhoudsbehoefte, een andere mate van duurzaamheid en een bijbehorende uitstraling. Wilt u het hout voor de montage impregneren of voorzien van een beits tegen schimmel en houtrot? Past de door u gewilde houtsoort bij de stijl van uw woning? Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden om de juiste keuze voor de houtsoort te maken.

 

Afwatering en vocht

Of u nou kiest voor een tuinhuisje met een plat dak of een puntdak: nadenken over de afwatering is altijd belangrijk.
Bij lessenaars daken, zadel daken en piramiden daken loopt het water van het dak af.
Bij platte daken loopt het water via een hemelwaterafvoerpijp van het dak af, er blijft soms een beetje water op het platte dak staan, dat is geen probleem, constructie en de dakbedekking zijn hiervoor geschikt, zorg er wel voor dat de afvoerpijp goed open blijft zodat er niet teveel water op het dak blijft staan.
Voorkom optrekkend vocht, laat de fundering minimaal 5 cm hoger plaatsen dan de bestrating / maaiveld.

 

Vindt u het, na het lezen van bovenstaande checklist, alsnog moeilijk om het tuinhuisje zelf te plaatsen? Schakel dan een professional zoals Schäffer Tuinhuizen in.

Meer tips en adviezen?

Bekijk ook eens onze meest gestelde vragen.

FAQ's

Veel gestelde vragen

Kan het ietsje anders?

Kan de deur iets meer naar rechts

Kan het tuinhuis iets groter

kan ik ander hout..

ect

antwoord

Wat is voordeel van Douglas hout?

antwoord

Hoe kies ik het beste daktype voor mijn huisje /overkapping?

antwoord

Heeft u een andere vraag? Stel deze gerust!

Al 40 jaar de tuinhuizen specialist

1200m² inspiratie in onze showrooms In Wijchen & Waalwijk